,,Az egészség a teljes testi , lelki és szociális jólét állapota, nem csupán a betegség hiánya.”

Miért olyan nehéz megfogalmazni, mit is jelent az egészség, egészségesnek lenni? Úgy érezzük, hogy ez egyértelmű, de amikor megpróbáljuk megfogalmazni, rájövünk, hogy talán sokkal összetettebb, mint azt elsőre gondolnánk. Régen úgy hitték, hogy az egészség a betegség elentéte, azonban ma már tudjuk, hogy nem csupán erről van szó. 

Ha arra vagyunk kívácsiak, hogy mit is jelent tulajdonképpen egészségesnek lenni, hamar rátalálunk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciójára, miszerint egészségesnek lenni sokkal több annál, mint csupán nem betegnek lenni. Az egészség a teljes tesi, lelki és szociális jólét egyensúlya. Az egészségnek több dimenziója is van, amire elsőre talán nem  is gondolnánk. Ezek közül az első és legegyértelműbb a biológiai egészség, ez szervezetünk megfelelő működését jelenti. A lelki egészség a személyes világnézetünket, magatartásbeli alapelveinket, és a tudat nyugalmát foglalja magába. Mentális egészség alatt a tiszta és következetes gondolkodást, emocionális egészség alatt pedig az érzések felismerésének és megfelelő kifejezésének képességét értjük. Végül, de nem utolsó  sorban létezik egy szociális egészség is, ez a másokkal való kapcsolat kialakításának képessége. Mondhatjuk tehát, hogy egészségesen élünk, ha életünk során a fent fölsorolt egymásra ható dimenziók  egyensúlyban vannak, egymás mellett léteznek, egyaránt figyelemet fordítunk rájuk. 

Mégis mik azok a fő tényezők, amik életünk során meghatározzák egészségünket? 

Ez az egyén közvetlen és tágabb környezete, a társadalmi és szociális berendezkedés, a személyes kapcsolatok és az öröklött tulajdonságok. Megdöbbentő viszont az, hogy míg az egészségügyi ellátás csupán 11%-ban határozza meg az egyén egészségi állapotát, a környezeti tényezők már 19%-ban meghatározóak. Még ennél is többet, 27%-ot tesz ki a genetikai örökség, ami ellen sajnos nem tehetünk semmit, de amin viszont igenis lehet változtatni, az az ÉLETMÓDUNK. Ugyanis, Hölgyeim és Uraim, mindannyiunk életmódja 43%-ot számít egészségünkben, avagy betegségünkben. Ezeket az adatokat nézve egyértelmű, hogy miénk a felelősség, hogyan élünk és mit teszünk vagy nem teszünk azért, hogy hosszú, egészséges életet éljünk.

                                               ,,absque sanitate nemo felix”

                                           (égészség nélkül senki se boldog)