Aludni mindenki szeret, mégse gondolnánk, hogy mennyire fontos a szervezetünk számára, hogy megfelelően kipihenje magát, és mekkora hátrányt jelenhet, ha kialvatlanul kezdünk egy napot. A következőkben 8 tudományosan igazolt hatása következik egy jó alvásnak, végül pedig pár tipp, hogy hogyan legyen a pihenésünk minőségi és teljes.

1.Elhízás

Gondoltad volna, hogy ha nem alszol eleget, az elhízáshoz vezethet? Pedig az alváshiány az egyik legnagyobb kockázati tényezője lehet a túlsúlyosságnak, ugyanis ha egy felnőtt nem alszik eleget, 55%-kal nagyobb az esélye az hízásnak, míg ez a gyerekeknél 89% is lehet. Az alváshiány több módon kapcsolatban áll a zsírszövetek felhalmozódásával, azek a következő pontokban lesznek fölsorolva.

2.Hormontermelés

Az kielégítő éjjeli alvás javítha a hormonok termelődését és azok egyensúlyát a szervezetben. Megfelelő alvás mellett kevesebb kortizol termelődik, amely a szervezet stresszhozmonja, azonban ha keveset tudunk csak pihenni, a kortizol szintje megnő, ami bőrproblémákhoz és a fent említett elhízáshoz vezethet. 

A megfelelő alvással csökkenteni lehet a kettes típusú inzulinérzékenység kialakulásának kockázatát, ugyanis alvással javítanni lehet az inzulinválaszt. Kutatások igazolták azt is, hogy azoknak a férfiaknak akik többet aludtak éjjel, reggel nagyobb volt a tesztoszteron szint a vérükben, amely pozitív a szexuális viselkedés és nemzőképesség szempontjából, valamint jobb közérzetet biztosít a többet alvóknak. 

3.Immunrendszer ellenálló képessége

Az alvás növeli az immunrendszer védekező képességét a különböző kórokozók ellen, ezzel védve szervezetünket a betegségek ellen. Ezt egy kutatás eredményeképp igazolták, amely során azok a résztvevők akik kevesebb mint 7 órát aludtak éjszaka, háromszor olyan nagy eséllyel kaptak el megfázást, mint azok, akik több mint 8 órát aludtak. 

4.Tanulás

Egy kutatás során a résztvevőket két csoportra osztották és egy új nyelvet tanítotottak meg nekik, az egyik csoportnak alvás előtt, a másiknak a nap folyamán. Meglepő módon azok, akik elalvás előtt tanultak, gyorsabban sajátították el a nyelvet. Ezek szerint tanulni elalvás előtt nem olyan rossz ötlet. 

5.Depresszió

A jó és elég alvás csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. Ikerkísérletekkel igazolták, hogy ha valaki keveset alszik, nő a depresszió genetikai kockázata. Tény az is, hogy akik depresszióban szenvednek, azok 90%-a küzd alvási zavarokkal is. 

6. Evés 

Akik többet alszanak, azok kevesebbet esznek. Ha a szervezeted nem tud eleget pihenni, a hozmonok szintje ingadozik, ez sóvárgást okoz és nehezen kontolálható éhségérzetet. Ha fogyni szeretnél, de nem tudod megállni a késő esti nassolást, jó ötlet lehet hamarabb lefeküdni és inkább aludni egy nagyot. 

7.Együttérzés

Az alvás segít megérteni másokat. Kutatók bebizonyították, hogy azok, akik nem aludtak eleget, elvesztették a képességüket, hogy mások arcán helyesen fölismerjék az érzelmeket.

8.Fizikai teljesítmény.

Az alvás fejleszti a fizikai állóképességet és teljesítményt. Egy kutatásban kosárlabdázókat vizsgáltak. Azok, akik jobban és többet aludtak, jobb reakcióidőt produkáltak és gyorsabbak, pontosabbak voltak.

Hogyan aludjuk többet és jobban? 

5 hasznos tipp a jobb alváshoz, amit mindenkinek ismernie kellene

  1. Sötétíts be

A melatonin (az alvási ciklust irányító hormon) szól a szervezetnek, hogy ideje aludni, azonban ez a hormon akkor termelődik, amikor sötét van. A nem természetes fények összezavarják a hormontermelést, és a szervezet azt hiszi, hogy nappal van, ezért nehezen alszunk el. Sötétíts be és meglátod, hogy mennyivel jobban alszol, és elaludni is könnyebb. A laptop és telefon képernyők is megzavarják a melatotnin termelését, ezért célszerű kékfényszűrőt használni, de a legjobb ha nem használjuk ezeket a készülékeket elalvás előtt egy órával. 

2. Legyen megszokott rutinod

Ez lehet valami egészen egyszerű is, fogmosás után 15 perc olvasás és utána alvás. Ha van egy megszokott rutinod, szinte automatikussá tudod tenni az elalvást. 

3. Az ágyadat alvásra használd

Ez azért fontos, hogy a tested tudja, amikor az ágyba van, itt az ideje az alvásnak. Ne dolgozz az ágyadban, és ha lehet, ne időzz ott a pihenésen kívül. Legyen az ágy az alvás helye. 

4. Tegyél párnát a lábaid közé vagy alá

Ez segít megfelelő pozícióba tartani a hátadat és a tartásodat is javítja. Ha valakinek fáj a háta, a párna neki is sokat segíthet. 

5. Csendes pihenő

Napközben egy 20-30 perces alvás csökkenti a kortizolszintet  és a testednek is nagyon egészséges, feltölt energiával. 

Az optimális alvási idő 7-9 óra 

nem kevesebb mint 7 óra

nem több mint 9 óra