Van olyan ember manapság, aki ne lenne stresszes? Úgy tűnik, az állandó rohanás és a stressz mára már annyira megszokottá vált, hogy ezt tekintjük normálisnak? Az a baj, hogy a belső feszültség erősen rombolja az egészségünket és rontja a közérzetünket. A krónikus stresszt összefüggésbe hozzák a rossz alvással, az alacsony tesztoszteron szinttel, a magas vérnyomással, szívrohammal, meddőséggel, bőrbetegségekkel, elhízással és más hasonló borzalmakkal, amiket senki nem kíván az életébe. 

Ezért most felsorolunk 13 tudományosan igazolt módszert, hogy hogyan csökkenthetjük a stresszt az életünkben, akár azonnal. 

1. Rágózz

A tudomány alátámasztotta, hogyha rágunk valamit, vagy eszünk, csükkenti a stresszt. Ha nem akarunk fölösleges kalóriát bevinni, választhatjuk a cukormentes rágókat. 

2. Jógázz

Bebizonyították, hogy a jóga csökkenti a kortizolszintet, és ezáltal a stressz mértékét is. Ehhez akár mindössze napi 20 perc otthoni jógázás is elég lehet. 

3. Meditálj

Amikor feszültnek vagy idegesnek érzed magad, 5 percig koncentrálj a mély belégzésre. Kimutatták ugyanis, hogy a meditáció csökkenti a vérnyomást és nagymértékben képes mérsékelni a kortizol szintet is.  Sok ingyenes alkalmazás letölthető telefonra is, vagy az interneten is találhatunk kezdőknek szóló videókat. 

4. Állj föl a gép elől

Megszakítás nélkül hosszabb ideig használni a számítógépet nem a legjobb ötlet, mert idegesek, sztesszesek leszünk, rosszabbul alszunk, és akár a depresszió kockázata is megnő. Tarts szünetet, ha hosszabb ideig ülsz a gép előtt, és arra is figyelj hogy alvás előtt egy órával már ne használd, mert rosszabul alszol miatta. 

5. Ölelj meg valamit/valakit

Oxitocin hormon termelődik, amikor olyan személyekkel töltessz időt, akik fontosak neked, vagy amikor átölelsz valakit. Ez a hormon megvéd a stressztől és a kortizolszinted is alacsonyabb lesz tőle, nem beszélve a jó érzésről. 

6. Hallgass megnyugtató zenét

Kimutatták, hogy a zenének, amellett, hogy örömforrás, számtalan jótékony hatása van lelki állapotunkra..  Az egyik ilyen, hogy csökkentheti a bennünk lévő rossz érzéseket és ezáltal a mindennapi stresszt is. 

7. Nézz vicces videókat

Aki nevet, annak a szervezetében csökkennek a stressz által okozott kellemetlen fizikai hatások és a vérnyomás is. Legközelebb amikor mérges vagy ideges vagy, nézz meg egy vicces videót és figyeld meg, hogy milyen hatással van rád!

8. Próbáld ki a progresszív izomlazítást

Az ujjaidtól a talpadig feszítsd meg az izmaidat és utána lazítsd el őket. Ezt ismételd meg párszor, hogy érezd a jótékony hatást! Ez a gyakorlat segít csökkenteni a feszültséget, és ha az izmaid ellazulnak, az elméd is követi azt.

9. Kapcsold ki a telefonod 

Ha csak beszélsz valakivel telefonon, már az okozhat megemelkedett vérnyomást, mert idegesek feszültek lehetünk tőle. Nem beszélve a folyamatos csetelésről. Amikor szünetre vágysz, kapcsold ki a telefonodat vagy egyszerűen hagyd otthon, és figyeld meg milyen változásokat tapasztalsz! 

10. Ne facebookozz

Az előző ponthoz kapcsolódva, kimutatták, hogy a Facebook, amelett hogy szinte nélkülözhetetlen kelléke mindennapjainknak, szomorúvá tesz minket. Tanulmányok vizsgálták, hogy ha egy hétig nem használod a közösségi oldalt, boldogabbnak érzed magad és kevesebbet is aggódsz.

11. Sétálj egyet

Ha akár csak 10 percet sétálsz a könyéken, már az megemeli az endorfin szintet és csökkenti a stressz hormonokat. Keress egy közeli parkot, de még jobb, ha hosszabb időre el tudsz szakadni és kirándulsz egyet az erdőben, hogy ott szabadulj meg a mindennapi nehézségektől. 

12. Szagolj

Sok kutatás mondja, hogy az aromaterápia jó módszer lehet a stressz csökkentésére. Például a levendula vagy borsmenta illata megnyugat minket, ezzel csökkenti a stresszt.

13. C vitamin 

Tudjuk, hogy a C vitamin csökkenti a kortizol szintet. Ha nincs C vitamin tablettád otthon, egyszerűen helyettesítheted citromos vizzel.